2014. szeptember 29.

A kultúra támogatása személyes érdekek mentén

Amint azt az újságokban olvashattuk, a Miniszterelnöki Hivatal felköltözik a Várba, pontosabban a Várszínház épületébe.

Évek óta van bérletünk a Táncszínházba, amely most szeptemberig békés, boldog és szervezett életét élte a Várszínházban.
A következő levelet kaptam tőlük:
'Köszönjük, hogy hűséges nézője a Nemzeti Táncszínháznak!
Tájékoztatjuk, hogy a Nemzeti Táncszínház a 2014/2015-ös évadát alternatív játszóhelyek bevonásával szervezi Partnereink a
Művészetek Palotája mellett,
a MOM Kulturális Központ,
a Hagyományok Háza,
a Várkert Bazár és a
Marczi Közösségi Tér.

A már hivatalosan meghirdetett Napsugár gyermekbérletünket nem indítjuk újra, a megváltott bérleteket visszaváltjuk.
...."

Mit is jelent ez? Azt, hogy a Táncszínház nem tudja, hogy novemberben hol fog helyet kapni a produkciójának. Hogyan lehet így színházat csinálni?
Az már csak "hab a tortán", hogy a Hagyományok Háza, és a Maczi olyan pici színpaddal rendelkezik, amely finoman szólva: nem ideális befogadó hely egy táncprodukció számára.

Szeretnék emlékeztetni azon történelmi korszakra (10-15 év), amikor erős kulturális lobbi folyt annak érdekében, hogy a modern táncművészet végre egy biztos fellegvárat kaphasson és minden modern tánc produkció végre otthonra leljen.

Mindenkinek csak gratulálni tudok, aki személyes érdekek mentés így "támogatja" a kultúrát.

Update: 2015. márciusában elsétáltunk a volt Táncszínház épülete előtt. Nos, még a plakátokat sem vették le róla, így egyértelmű, hogy szeptember óta SEMMI nem történt ott, csak az volt fontos, hogy szaros politikai érdekek miatt elrekvirálhassák a kultúra egyik fellegvárát.