2010. július 18.

"Mit csináljon a gyerek nyáron?" - című projectünk

A lelkiismeretes szülő táborokba küldi csemetéjét pénztárcája vastagsága szerinti mértékben. Ilyenkor persze megy a fejtörés és a számolgatás, hogy vajon milyen ár-érték arányban áll a tábor, a téma, a helyszín, a szolgáltatás. Mert ugye az nem opció, hogy a büdös kölök a számítógép és/vagy a tv előtt üljön nap mint nap.

Lehet lovagolni 32-36 ezer Ft-ért,
lehet művészkedni 18 ezertől,
lehet evezni 12 ezertől,
lehet angolt tanulni 24 ezertől
nálunk persze szóba se jönnek a vitorlás, gokart és egyéb "felsőbb kategóriás" táborok 64 ezertől kezdődően.
Persze lehet tematikus táborokba menni, úgy mint történelem-, vándor-, ének-, rajz-, akármilyen tábor. Ezek is huszonezrekbe, de inkább 30-ba kerülnek. (1 hét). Attól függően, hogy ott alszik-e a gyerek vagy sem. Szülő legyen a talpán, aki 2,5 hónapra kigazdálkodja ezen összegeket.

Projecteken szocializálódott anyaként gyermekeim nyarát is e szemlélet szerint szervezem. Elő az excel táblát, dátumot bele. Kockaférj szerint lassan bevethetném az MSProject programot is, mert rajtam kívül senki nem látja át a 3 gyerek 3 hónapnyi programját...
Visszatérve az "értelmes programot a gyereknek" című évente ismétlődő nyári projectünkre, a tervezés már márciusban elkezdődik, amikor is az élelmesebb tanerők elkezdik küldözgetni a táborra invitáló papírjaikat a szülőknek. Ez kicsit hasonlít a lóversenyre, ugyanis egymással nem egyeztetnek, így aztán néha átfedés van a táborok között. Az nyer, aki a leghamarabb küldi a papírt. No, de én dörzsölt és tapasztalt anyamedve vagyok, én megvárom az összes ajánlatot, lemondok a részletfizetési kedvezmenyről (februártól-júniusig havi fix törlesztés... bankok figyelem, a tanárok már tudják hogy kell ezt!), cserébe kimazsolázhatom a legjobbakat.
Még sosem volt olyan, hogy helyhiány miatt ne mehetett volna a gyermekem táborba!

Nézzük időbontásban:
A 2,5 hónap, az 10 hét.
Ebből lejön 1-2 hét otthoni lébecolással, nagymamázással.
Mondjuk csak 8 hetet kell megoldani. Ebből vegyünk le 2 hetet ami a családi nyaralás.
Marad megoldandó 6 hét.
Ha nincs bevállalós nagyi a közelünkben, akkor csakis a pénztárcánk szab határt gyermekünk nyarának értelmes programmal való kitöltésének.

Nézzük financiális oldalról (csak erős idegzetűeknek!):
Ha ezt a 6 hetet átlagban 25 ezer Ft/hét számolom (és ez nagyon alsó hangon történő kalkuláció!), akkor a nyár 150 ezer Ft/gyerek.

Nekem 3 gyerekem van...